Academician Dorel BANABIC, Doctor Honoris Causa al UPT
Miercuri, 10 mai 2023, postat de Roxana Sirbu
Joi, 11 MAI 2023, începând cu orele 11: 00, are loc ceremonia decernării titlului academic de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica Timisoara, domnului Academician Dorel BANABIC de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Ceremonia se va desfășura în sala Mare a Senatului Universității Politehnica Timisoara din Piaţa Victoriei nr. 2. Pentru participarea on-line la eveniment se poate accesa link-ul de mai jos: https://upt-ro.zoom.us/j/91677869713?pwd=VFJmTmV3ZVFWL2UreDh0dTdJVEp6UT09.
Domnul academician Dorel Banabic s-a născut în 3 octombrie 1956 la Ciceu-Giurgesti, județul Bistrița-Năsăud. A urmat cursurile liceului Andrei Mureșanu, Dej, la clasa specială de matematică, pe care l-a absolvit în anul 1975. A absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, Facultatea de Mecanică, secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini în anul 1980. În perioada 1980-1984 a lucrat în industrie, ca inginer proiectant, întâi la Întreprinderea “Mecanica” din Sibiu, apoi la Fabrica de mașini de rectificat din Cluj-Napoca. Din 1984 a devenit cadru didactic al Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, actuala Universitate Tehnică, fiind profesor al acestei prestigioase instituții de învățământ din anul 1996.
Academicianul Dorel Banabic desfășoară și o activitate susținută de management academic și științific, atât în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca unde este vicepreședinte al Consiliului Cercetării și director al Școlii Doctorale a Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, cât și pe plan național unde este vicepreședinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). De asemenea, în intervalul 2006-2014 domnul academician Dorel Banabic a fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza și Elaborarea Politicilor din Domeniul Educației și Cercetării, membru al Comisiei de Științe Inginerești a Consiliul National al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS), respectiv Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS). În intervalul 2011-2016 a fost Membru al Colegiului Consultativ al Cercetării, Dezvoltării și Inovării (CCCDI) al Agenției Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS). Recunoașterea internațională a capacităților științifice și manageriale ale academicianului Dorel Banabic este certificată și prin alegerea lui în fruntea celui mai înalt for științific european în domeniul deformărilor plastice, Asociația Europeană de Deformarea Materialelor (ESAFORM), al cărui președinte a fost în perioada 2012-2016. Este în continuare membru în Consiliul Director a ESAFORM și editor principal al Buletinului ESAFORM.
Ca o recunoaștere a prodigioasei activități științifice a academicianului Dorel Banabic acesta a fost votat membru corespondent al Academiei Române în anul 2009, iar apoi în anul 2015 a devenit membru titular al Academiei Române.
Desigur, în urma activității și rezultatelor științifice obținute, academicianul Dorel Banabic a obținut și numeroase premii, dinte care amintim aici Premiul Traian Vuia al Academiei Romane pe anul 2002 pentru lucrarea “Formability of Metallic Materials”, Premiul Leonardo da Vinci pe anul 2006 al Comisiei Europene pentru programul de e-learning ALUMATTER, Medalia de bronz a Președinției Germaniei pe anul 2006 pentru programul de e-learning ALUMATTER, Lee Hsun Award pe anul 2015 acordat de Institute of Metal Research Shenyang of the Chinese Science Academy precum și Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler, Decembrie 2016.
Activitatea publicistică a academicianului Dorel Banabic este mai mult decât remarcabilă. Este printre primii oameni de știință din România care au obținut recunoașterea științifică internațională care i-a permis să publice cărți la unele dintre cele mai prestigioase edituri tehnice din lume: Springer (4 cărți) și Hermes Paris (1 carte).
Din punct de vedere a colaborării domnului Academician Dorel Banabic cu Universitatea Politehnica din Timişoara menţionam câteva aspecte. Domnia sa a început această colaborare în anul 1986 prin participarea la conferinţa organizată de colectivul de Tehnologii de deformare a catedrei de TCM şi ulterior la celelalte conferinţe organizate de acest colectiv. A recomandat şi a susţinut cadre didactice ale Politehnicii Timişorene în Secţia de Ştiinţe Tehnice a Academiei Române precum şi în Academia de Ştiinţe Tehnice din România. A propus şi susţinut cadre didactice şi cercetători din UPT în organisme ale Ministerului Educaţiei şi Ministerului Cercetării, precum CNATDCU şi CNCS. A recomandat candidaţi din UPT pentru premiile Academiei Române şi/sau premii acordate de alte organizaţii. A participat activ cu prelegeri la simpozioane şi conferinţe organizate de Politehnica din Timişoara şi/sau de Filiala din Timişoara a Academiei Române. A promovat cercetători şi grupuri de cercetare timişorene în proiecte europene. A invitat specialişti ai Politenicii Timişorene în Comitetele Editoriale ale revistelor sau cărţilor coordonate de Domnia Sa (Proceedings of Romanian Academy, Romanian Journal of Technical Sciences-Applied Mechanics respectiv Istoria Tehnicii şi Industriei Româneşti).
Pentru o prezentare detaliată a activității domnului Academician Dorel Banabic vă invitam să consultați Broșura de Doctor Honoris Causa.
Căutare
Postări recente
- Workshop Digi Skills 2024
- FormPract - Proiect Stagii de practică
- Competiția deschisă - Știința în Școli
- Seminar tehnico-științific: „Dincolo de arhitectura von Neumann – limitări și perspective în procesarea imaginii în timp real”
- Invitație Kakehashi - UPT Nippon Autumn Fest