După bicicletă, acum mașinuța cu hidrogen

Luni, 27 noiembrie 2023,  postat de Ronkov Lucian

În urma succesului înregistrat de Bicicleta cu hidrogen, în Departamentul Ingineria Materialelor şi a Fabricaţiei din Universitatea Politehnica Timişoara se lucrează acum la realizarea maşinuţei cu hidrogen. Realizarea bicicletei cu hidrogen a fost un succes în primul rând pentru că a permis oricui ştie să folosească o bicicletă să experimenteze varianta alimentată cu hidrogen. Astfel, de la tineri la pensionari, oricine a vizitat Universitatea Politehnica Timişoara cu ocazia Nopţii cercetătorilor şi a dorit să încerce H2 Bike a putut să o facă, puţine fiind locurile din lume în care un vehicul cu hidrogen poate fi efectiv testat de cei interesaţi, acesta fiind marele avantaj al originalei iniţiative pornite din UPT.

Noul proiect, cel cu maşinuţa cu hidrogen, promite să continue afirmarea rolului UPT de promovare a unor soluţii tehnice de interes pentru comunitate şi este de remarcat în special interesul tinerilor pentru aceste soluţii (tineri de la Colegiul Tehnic „I. C. Brătianu” au fost angrenaţi în activitatea de dezvoltare a soluţiilor de acţionare pe bază de hidrogen, cu ocazia unei vizite de practică în atelierele Departamentului de Ingineria Materialelor şi a Fabricaţiei).

În paralel, în cadrul Proiectului EEA RONNES, Departamentul Chimie Aplicată şi Ingineria Compuşilor Anorganici şi a Mediului din UPT a organizat cursuri de pregătire în domeniul energiilor regenerabile şi de promovare a eficienţei energetice pentru cadre didactice din şcoli, din sfera de acoperire a Inspectoratelor Şcolare Judeţene Timiş şi Hunedoara.

Câte 25 de şcoli din fiecare judeţ au primit, în cadrul proiectului, câte un kit experimental pentru producerea hidrogenului prin electroliza apei şi transformarea acestuia în energie electrică, respectiv câte un kit pentru experimente cu celule solare. De asemenea, fiecare inspectorat şcolar a fost dotat cu o camera de termoviziune, care va fi transferată între şcoli pentru ca elevii să poată cartografia termic şcolile din care fac parte.

Proiectul Romanian Network for New Energy Solutions - RONNES este coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara şi este implementat având ca parteneri Inspectoratele Școlare Județene Timiș și Hunedoara. Proiectul își propune să încurajeze elevii de liceu și studenții din universități, dar și publicul larg, să participe direct la activitățile propuse, ce au ca scop creșterea interesului pentru energia verde și promovarea soluțiilor disponibile, contribuind astfel la transferul societal de la energia pe bază de combustibili fosili la energia curată.

Proiectul este finanțat prin fondul Programului de cercetare asociat Granturilor SEE 2014-2021.

Mai multe informații despre Granturile SEE pot fi găsite aici:

www.eeagrants.org/  and www.eeagrants.ro

ALTE ANUNȚURI, CERCETARE - COOPERARE, EVENIMENT

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive