Ceremonie de închidere pentru Toamna culturii japoneze la UPT

Luni, 27 noiembrie 2023,  postat de Raluca ILISIE

Stimați membri ai comunității UPT,

În această lună, universitatea noastră a celebrat Toamna culturii japoneze la UPT, un eveniment amplu, care a marcat lansarea oficială a Centrului UPT de artă și tehnologie, supranumit “JUTSU”, un termen din limba japoneză care înglobează ambele concepte, și pe cel de artă, și pe acela de tehnică/tehnologie. În 2 noiembrie, la ceremonia de inaugurare a centrului, am avut onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Dl Ambasador Hiroshi UEDA, care și-a exprimat bucuria pentru această inițiativă și pentru interesul pe care îl vede la universitatea noastră și în Timișoara pentru limba și cultura japoneză. Domnul Ambasador a avut, cu această ocazie, și un dialog cu studenți și cursanți ai atelierelor de limbă și cultură japoneză care ne-a impresionat prin deschiderea și căldura lui. Suntem recunoscători Ambasadei Japoniei pentru sprijinul acordat în realizarea acestui festival.

Centrul Jutsu al Universității Politehnica își propune să dezvolte conexiuni cu instituții japoneze atât academice, cât și din industrie, pentru a crea noi oportunități pentru comunitatea academică UPT, dar și pentru a deveni un hub pentru activități atât de natură artistică, cât și științifică, de la conferințe academice, schimburi de experiență sau competiții, la evenimente culturale inedite, generând un dialog interdisciplinar care să atingă orizonturi creative noi. Proiectul nostru, “Toamna culturii japoneze la UPT”, deschis publicului larg, a câștigat finanțare de la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, din fondul pentru nevoi culturale de urgență, fiind astfel parte din programul oficial “Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii”.

La finalizarea acestei luni de activități culturale diverse, multe în premieră la Timișoara sau chiar în România, miercuri, 29 noiembrie, de la ora 13, va avea loc, în cadrul expoziției de kimono-uri “Valuri de mătase, pliuri de hârtie,” o festivitate de închidere în care directoarea centrului Jutsu, Prof. Dr. Camelia Nakagawara, va face o retrospectivă a tuturor activităților desfășurate în toamna aceasta și va mulțumi tuturor celor care le-au sprijinit.

În încheiere, la orele 18:30, va avea loc o a doua reprezentație teatrală a basmului japonez “Urashima Taro”, un basm similar cu povestea “Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, din folclorul românesc. Prima reprezentație a acestui basm a avut loc pe 31 octombrie, la sala polivalentă a BUPT, sub forma teatrului ambulant kamishibai. Spectatorii au fost uimiți să descopere asemănările cu basmul nostru. De această dată însă, cursanții mai curajoși de la atelierele de limbă și cultură japoneză vor fi actorii spectacolului sub forma de teatru improvizat și vor avea ocazia să-și și demonstreze puțin și cunoștințele de limbă japoneză. Vă invităm la teatru! Haideți să îi încurajați pe cursanții de la atelierele de japoneză și să vă delectați urmărind acest mic spectacol cu o semnificație cât se poate de mare – viața și moartea, plecarea și întoarcerea, teme care ne mișcă și ne afectează pe noi toți! După spectacolul de teatru, va avea loc și o tombolă pentru membrii proiectului și pentru voluntarii care au ajutat la implementarea activităților, cu mici obiecte japoneze oferite de către Kameria sensei ca memento pentru Toamna culturii japoneze la UPT, 2023.

Vă așteptăm cu brațele deschise, miercuri, 29 noiembrie, în holul bibliotecii centrale UPT, atât la ora 13 pentru ceremonia de închidere a festivalului, cât și la 18:30, pentru teatrul improvizat “Urashima Taro”!

Nota: Programul inițial a suferit o mică modificare – încheierea festivalului s-a mutat de pe data de 30, pe data de 29.

ALTE ANUNȚURI

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive