Inginerul Global, agentul schimbării în lumea de mâine

Vineri, 3 noiembrie 2023,  postat de Ronkov Lucian

Anul acesta, SEFI -Societatea Europeană pentru Educație în Inginerie- a publicat o carte cu titlul „International Handbook of Engineering Education Research”, care, pe parcursul a 32 de capitole, descrie subiecte actuale de interes pentru educația și cercetarea inginerească.

Potrivit acesteia, inginerii de astăzi trebuie să se vadă și să fie văzuți ca ingineri globali; ei trebuie să-și asume responsabilitatea pentru munca lor, dar și pentru impactul potențial al acesteia asupra societății în general și a multiplelor părți interesate. Este nevoie ca inginerii să adopte mai multe perspective ale lumii, dintre care una fiind cea a unui agent de schimbare.

Inginerii trebuie să accepte provocările globale, care sunt complexe și în continuă evoluție, să le înțeleagă și să încerce să le rezolve în moduri sistematice și holistice. Pentru a face față acestor provocări, generațiile actuale și viitoare de ingineri vor trebui să utilizeze atât cunoștințe cât și tehnologie de vârf, dar și să dezvolte noi competențe care le vor permite să înțeleagă contextele unice ale acestor provocări, cu scopul de a obține soluții durabile.

Ca urmare a apartenenței Universității Politehnica Timișoara la Societatea Europeană pentru Educație în Inginerie (SEFI) este pusă la dispoziția comunității academice, spre consultare, o lucrare rezumat cu privire la poziția SEFI în educația inginerească: „Prin SEFI către Inginerul Global”. Lucrarea a fost realizată de conf.dr.ing. Anghel Cernescu.

Societatea Europeană pentru Educație în Inginerie (SEFI), reprezintă cea mai mare rețea de instituții de educație tehnică și profesori din Europa. SEFI este o organizație non-guvernamentală (ONG) inițiată în Belgia în 1973. Scopurile și obiectivele SEFI sunt de a contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea educației inginerești din Europa, de a întări statutul inginerilor în societate, de a oferi servicii membrilor săi, de a distribui informații despre educația inginerilor și de a ameliora comunicarea și schimburile între profesori, cercetători și studenți, de a dezvolta colaborări între organizații inginerești de educație și instituții de învățământ tehnic superior, de a promova cooperarea dintre industrie și reprezentanți din domeniul educației inginerești, de a fi puntea de legătură dintre membrii săi și organizații internaționale, și de a promova latura Europeană în învățământul tehnic superior. SEFI servește membrilor săi drept un forum european alcătuit din instituții de învățământ tehnic superior, cadre academice și didactice, studenți, asociații din domeniu și companii din 47 țări.

ALTE ANUNȚURI, EVENIMENT

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive