Program și hartă pentru Noaptea Campusului Deschis

Joi, 28 septembrie 2023,  postat de Ronkov Lucian

Noaptea Campusului Deschis, parte din noaptea Cercetătorilor Europeni, este evenimentul care invită timișorenii și turiștii la un traseu de explorare în campusul Universității Politehnica, un loc care adăpostește 100 de ani de istorie și tradiție.

Gândit ca un traseu prin spații în care știința, tehnologia și arta se îmbină în instalații și discuții, Noaptea Campusului Deschis este ocazia în care fiecare vizitator își poate pune pălăria de explorator și poate descoperi curiozități din domenii diverse.

Sub îndemnul „Nu aștepta răspunsurile. Caută întrebările”, evenimentul organizat de UPT Campus Creativ este o ocazie de explorare, conectare și socializare.

Programul complet al evenimentului îl prezentăm mai jos. Porțile se deschid la ora 18:00, și pe parcursul nopții, până la 01:00, campusul este împărțit pe diverse zone de activități și micro-evenimente.

Traseele de la Noaptea Campusului Deschis încep din fața Bibliotecii UPT.

               TRASEUL Cercetare & știință:

 1. Știința la miezul nopții

UNDE:  Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara

DETALII:

 1. Laboratoare Deschise

CÂND: începând cu ora 19:00

DETALII:

 1. Experimentarium TM

               Experiențe de realitate virtuală și realitate extinsă by Spotlight Heritage Timișoara.

Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica din Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, suprapunând patrimoniul în format digital și fizic. Spotlight Heritage Timișoara sporește interesul publicului larg pentru cartierele istorice ale Timișoarei, marginale și neglijate, folosind tururi ghidate și povești digitale pentru a da posibilitatea localnicilor și turiștilor să vadă, să audă, să simtă, să acționeze, să co-creeze și să interiorizeze orașul.

Proiectul îmbină amintirile personale, din trecut și prezent, cu datele istorice și arhitecturale, prin suprapunerea digitală a patrimoniului imaterial din cărți, amintiri, povești orale și artă.

La Noaptea Campusului Deschis, timișorenii vor putea explora prin ochelari de realitate virtuală și mixtă,  un „scurt tur” prin istoria cartierelor vechi ale Timișoarei și povești despre istoria multiculturală și multietnică a orașului.

               Standuri de prezentare a cercetării realizate în cadrul firmelor Vitesco și TE Connectivity. În spatele Facultății de Mecanică

 1. Inventator la UPT. Brevete. Invenții. Cercetare – Expoziție despre istoria brevetelor științifice UPT, pe Holul BUPT, pe toată durata evenimentului

               TRASEUL ARTĂ

 1. Expoziția MV Sci-Art: Porous Matter. Lucrări realizate de artiști împreună cu cercetători din UPT și Norvegia. Expoziția aprofundează conceptul de “materie poroasă” și explorează implicațiile sale în diverse contexte. La Căminul 1MV.

Orar: De la ora 19:00

 1. Bega River Heritage: instalație imersivă realizată de Spotlight Heritage. La Corp D, UPT Campus Creativ. În cadrul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara a realizat o instalație video 3D Ecourile Bega/ Bega Echoes și o instalație de realitate virtuală Patrimoniul Canalului Bega, care reflectă patrimoniul istoric și habitatul natural al Canalului Bega. Cu tehnologia legată de cartografierea și capturarea monumentelor și siturilor antropocentrice, artista norvegiană Ingrid Bjørnaali și artistul român Marius Jurca au încercat să surprindă de aproape râul Bega și să readucă la viață scanările 3D înghețate în timp prin animarea virtualului rezultat în lucrarea Ecourile Bega/ Bega Echoes.

Orar: De la ora 19:00

 1. Expoziția Bright Cityscapes: „Atlas of Distances” ce cuprinde lucrările a 9 studenți locali și internaționali, prin care sunt surprinse practici de dialog și învățare bazate pe cercetare, experiment, inovare, interdisciplinaritate, explorarea contextului local și munca în echipă studenți-profesori. La ARChA.

Orar: De la ora 19:00

 1. Portalul: un Wonderland imersiv, cu mai multe atracții create de scenograful Adrian Damian pentru piesa de teatru realizată de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. La Hala campus – Facultatea de Arhitectură.

Orar: De la ora 19:00

 1. The Face: Instalație interactivă realizată de artiștii Thomas Voillaume și Florian Girardot, pusă la dispoziție de BCR. Prezentată sub forma unui bust uriaș asupra căruia se proiectează imagini 360, instalația aduce în discuție modul în care imaginea oamenilor se reflectă în mediul online în era digitală. În Parcul Electro-Mecanică.
 1. „Physic AI Garden” -  Instalație multimedia realizată de artiștii Alex May și Anna Dumitriu: o grădină digitală dinamică în care plante și ciuperci virtuale cresc și interacționează unele cu altele. Lucrarea se bazează pe date reale privind interacțiunile dintre medicamente și pe sistemul de inteligență artificială care stă la baza sistemului CAPABLE de sprijinire a deciziilor medicilor. Proiectul este influențat de conceptul medieval al „grădinii fizice” a plantelor medicinale și inspirat, de asemenea, de noțiunile de permacultură, care grupează plantele care cresc bine împreună, având în vedere întregul ecosistem. Proiectul CAPABLE a primit finanțare din partea programului de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene, în cadrul acordului de grant nr. 875052. Prezența celor doi, Anna Dumitriu și Alex May este în colaborare cu Revolution BioArt, organizat de Romanian Science Festival.

Orar: De la ora 19:00

               TRASEUL COMUNITATE

 1. Zonă de relaxare. La Pavilioane FAST.
 1. Punct cultural: albume de artă și fotografie, cărți despre istoria orașului și volume ale unor scriitori locali, alături de materiale produse în cadrul a diverse proiecte din programul “Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, aranjate într-un spațiu confortabil pentru a fi răsfoite în tihnă. La Biblioteca UPT.
 1. Zona de relaxare powered by Auchan & Food Truck by Chef Raluca Todea. În Parcul Electro-Mecanică, în spatele Facultății de Mecanică.
 1. Psytalk’n’chill: Atelier Stare de bine: Ateliere de sănătate emoțională și mentală, self-care facilitate de CCOC (Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al UPT) și SuperHumans. Pe Stadionul Știința.
 1. „Galaxie într-o cutie” • Stand pregătit de asociația inEdu. În spatele Facultății de Mecanică.
 1. CoderDojo Timișoara Robotics: modelare și imprimare 3D, dezvoltarea circuitelor de control și programarea acestora. Clădirea Orologerie, sala P08, Laboratorul CEEX
 1. CoderDojo Timișoara GameDev: Prezentarea procesului de dezvoltare a jocului design-ul personajelor, programare și testarea jocurilor. Facultatea de Automatică și Calculatoare, Corpul A, Sala A106
 1. CoderDojo Timișoara CyberSec: Definirea securității cibernetice, a măsurilor minime pentru a asigura siguranța pe internet, și a competiției CTF. Facultatea de Automatică și Calculatoare, Corpul B, Sala B414
 1. BioCoderDojo Timișoara: definirea securității cibernetice, a măsurilor minime pentru a asigura siguranța pe internet, și a competiției CTF. La Facultatea de Mecanică, sala N001, Demisol.

Noaptea Campusului Deschis este un eveniment organizat de platforma de regenerare socială, culturală și urbană – UPT Campus Creativ. Evenimentul este o invitație către publicul larg de a cunoaște și de a descoperi știința la intersecție cu arta, tehnologia, arhitectura și cultura, prin conferințe, ateliere și expoziții desfășurate în incinta campusului Universității Politehnica Timișoara.

Noaptea Campusului Deschis se desfășoară sub înaltul patronaj al Parlamentului European.

                    Un eveniment powered by George/ BCR, supported by inEdu, CCOC UPT, CoderDojo Timișoara, Asociația OneSource, EUDRES, Nokia, Spotlight Heritage, Lights On, Auchan, Chef Raluca Todea și alături de Vitesco și TE – curiosity partner.

UPT Campus Creativ este un proiect inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara și Liga AC.

                    Proiectul UPT Campus Creativ face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

ALTE ANUNȚURI, EVENIMENT

Căutare

Anunțuri recente

Categorii

Arhive