Noaptea Campusului Deschis – 29 septembrie

Miercuri, 27 septembrie 2023,  postat de Raluca ILISIE

Stimați membri ai comunității UPT,

Știința, arta și tehnologia își deschid porțile la Noaptea Campusului Deschis, parte din Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment unde timișorenii redescoperă “DE CE-urile” generațiilor noastre.

Pe 29 septembrie, timp de o seară, în intervalul 18:00 – 01:00, vă invităm în campusul Universității Politehnica Timișoara, care devine gazda unui spațiu multidisciplinar, unde vă invităm să descoperiți știința la intersecție cu arta, tehnologia, arhitectura și cultura, prin laboratoare, experimente, instalații interactive, conferințe și expoziții desfășurate în incinta campusului.

V-am pregătit 3 trasee principale pe care să le explorați în această noapte:

• Traseul Știință

Noaptea Laboratoarelor Deschise – 22 de laboratoare din cadrul UPT unde vizitatorii pot afla mai multe despre conversia inteligentă a energiei, unde radio, ar/vr, game development, baze de date și inteligență artificială, sisteme de calcul avansate, UPT Racing Team, sudarea în mediu, încercări la tracțiune, printare 3D, prelucrări cnc, cloud computing, turnare materialelor metalice, bicicleta cu hidrogen, ingineria transporturilor, experimente chimice, motoare cu ardere internă, energii regenerabile, construcțiile civile, încercări pe materiale și structuri și multe altele.

Science & Wine – povești despre Inteligență Artificială la un pahar de vin, alături de prof. univ. dr. ing. Călin Popa;

Știință la miezul nopții: Biologia între artă și inginerie

Discuție între Mihaela Zăvolan – profesor de biologie computațională și a sistemelor la Biozentrum Universității din Basel, precum șilider al Institutului Elvețian de Bioinformatică și Anna Dumitriu – artistă vizuală specializată în BioArt.

Știință la miezul nopții:Vizualizarea datelor în 2023. De la prezentări interactive la artă multimedia

Discuție cu Adam Somlai-Fischer – co-fondator al platformei Prezi, Alex May – artist contemporan britanic și Franz Fidler – șef de departament la St. Polten.

Experiențe de realitate virtuală oferite de Spotlight Heritage, organizație care spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, ale locuitorilor de ieri și de azi;

Inventator la UPT. Brevete. Invenții. Cercetare – Expoziție la bibliotecă despre istoria brevetelor științifice UPT.

• Traseul Artă

Expoziția Bright Cityscapes: „Atlas of Distances”;

Expoziția MV Sci-Art: Porous Matter;

Instalația THE FACE, powered by BCR: instalație interactivă realizată de artiștii Thomas Voillaume și Florian Girardot. Prezentată sub forma unui bust uriaș asupra căruia se proiectează imagini 360, instalația aduce în discuție modul în care imaginea oamenilor se reflectă în mediul online în era digitală;

Experimentarium: instalația imersivă Physic – A.I. Garden a artistului britanic Alex May;

Bega River Heritage – instalație imersivă realizată de Spotlight Heritage.

Portalul Orașului Paralel: Un Wonderland imersiv, creat de scenograful Adrian Damian pentru piesa de teatru realizată de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.

• Traseul Comunitate

În cadrul campusului veți avea mai multe zone de relaxare, o zonă cu food trucks creată cu sprijinul Auchan, muzică și alte spații care să ofere momente memorabile în cadrul evenimentului;

Vizitarea pavilioanelor realizate de Facultatea de Arhitectură;

Atelier Stare de bine, despre sănătate emoțională și mentală, self-care facilitat de CCOC (Centrul de

Consiliere și Orientare în Carieră al UPT);

Activități dedicate elevilor și copiilor făcute cu ajutorul InEdu și diverse ateliere facilitate de CoderDojo.

______________________________________

 

Noaptea Campusului Deschis este un eveniment realizat de UPT Campus Creativ, parte din “Noaptea Cercetătorilor Europeni” și se desfășoară sub înaltul patronaj al Parlamentului European.

Un eveniment powered by George/ BCR, supported by inEdu, CCOC UPT, CoderDojo Timișoara, Asociația OneSource, EUDRES, Nokia, Spotlight Heritage, Lights On, Auchan și Chef Raluca Todea și alături de Vitesco și TE – curiosity partner.

UPT Campus Creativ este un proiect inițiat de Universitatea Politehnica Timisoara și Liga AC.

Parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, Timișoara 2023, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Vă așteptăm!

ALTE ANUNȚURI, EVENIMENT

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive