Primul workshop UPT Quantum Hub

Miercuri, 27 septembrie 2023,  postat de Ronkov Lucian

Universitatea Politehnica Timișoara organizează, în zilele de 28-29 septembrie 2023, la Centrul de Conferințe UPT (amfiteatrul K1), primul workshop UPT Quantum Hub, care își propune să catalizeze un ecosistem Quantum în Timișoara. Universitatea dorește să atragă cadre didactice, profesioniști IT, studenți, masteranzi și doctoranzi interesați de noile tehnologii de calcul și comunicații care apar în domeniul cuantic. Workshop-ul va consta în prelegeri introductive menite să trezească interesul pentru subiectele științifice și tehnice asociate domeniului cuantic.

UPT Quantum Hub face parte din proiectul național de cercetare RoNaQCI – Romanian National Quantum Communication Infrastructure.

Proiectul RoNaQCI are ca obiectiv dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice de peste 1.500 de kilometri și crearea a șase rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța, cu 36 de legături QKD care acoperă întreaga țară și conectează 10 universități, 5 institute de cercetare, 5 instituții publice, 3 centre de date și o clinică medicală, cu legături viitoare planificate pentru interconectarea cu rețeaua europeană în domeniu.

Nodul de comunicații cuantice de la Timișoara este coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Vest, iar între beneficiari de mai află Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Clinica OncoHelp.

La Universitatea Politehnica Timișoara a fost inaugurat recent Centrul de training în comunicații și calcul cuantic, în incinta corpului Electro, care va asigura pregătirea în domeniul cuantic a specialiștilor care vor instala, configura și administra facilitățile și echipamentele de calcul și comunicații cuantice din zona de Vest a țării, oferind și certificări în tehnologii cuantice. De altfel, Universitatea Politehnica Timișoara are o expertiză temeinică în domeniul tehnologiilor coantice, având activități de cercetare, lucrări de doctorat de peste 20 de ani, iar din 2007 chiar și cursuri la nivel de masterat.

Centrul de training în comunicații și calcul cuantic este organizatorul primului workshop UPT Quantum Hub, ce va avea următorul program:

Joi, 28 septembrie

14:00-15:00 An introduction to quantum computing: Key concepts and algorithms (Mihai Udrescu, UPT)
15:00-16:00 Quantum algorithms modelling with IBM Qiskit (Sebastian Ardelean, UPT)
16:00-18:00 An introduction to quantum physics (Elena Blokhina, Equal1)

Vineri, 29 septembrie

10:00-12:00 Quantum computing and computational complexity theory (Niall Murphy, Equal1)
12:00-14:00 Quantum Computing using Eviden Qaptiva (Michael Bauer, Eviden Germany)

Evenimentul este organizat la inițiativa prof.dr.ing. Mihai Udrescu (UPT) și Valentin Mureșan (Equal1), cu susținerea IEEE Society on Social Implications of Technology (SSIT), Secțiunea România.

ALTE ANUNȚURI, EVENIMENT

Căutare

Anunțuri recente

Categorii

Arhive