Profesorul Corneliu Ioan Bob, de la UPT, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Marti, 20 iunie 2023, postat de Ronkov Lucian
Ca urmare a propunerii Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură (FCCA), a Universității din Oradea, Senatul instituției de învățământ superior a hotărât să-i acorde cea mai înaltă distincție academică, cea de Doctor Honoris Causa , profesorului emerit dr . ing. Corneliu Bob, cadru didactic al Universității Politehnica Timișoara, iar de 17 ani și al Universității din Oradea, având o carieră universitară de 62 de ani.
La ceremonia festivă au participat surprinzător de mulți studenți orădeni, cadre didactice ale FCCA și de la Universitatea Politehnica Timișoara.
În calitate de reprezentantă a Senatului Universității din Oradea, conf.univ.dr. Livia Bandici a afirmat că distincția academică oferită profesorului Corneliu Bob vine să onoreze „rezultatele obținute în domeniul științific și tehnic al Construcțiilor civile din țara noastră și, mai ales, cariera de viață pusă în slujba pregătirii a noi generații de studenți”.
Universitatea Politehnica Timișoara a organizat, în 2019, festivitatea de omagiere a prof.em.dr.ing. Corneliu Bob, la împlinirea vârstei de 80 de ani, ocazie cu care i-am înmânat și o plăchetă aniversară din partea conducerii UPT.
E demn de remarcat faptul că, după o carieră didactică de 62 de ani, profesorul Corneliu Bob este încă activ, susține cursuri și are doctoranzi înscriși.
După absolvirea liceului Traian Doda din Caransebeș, Corneliu Bob a urmat Facultatea de Construcții a Institutului Politehnic Timișoara, devenind inginer în anul 1961.
Activitatea didactică a început-o la Facultatea de Construcții. A deținute funcții didactice: asistent (1961 – 1966), șef de lucrări (1966-1968), conferențiar (1968 – 1990), profesor (din 1990) și între anii 1978 – 1984 a fost prodecan al facultăților.
Între anii 1996-2004 a fost director la INCERC – filiala Timișoara.
A efectuat specializări la Institutul Politehnic Regal și la Institutul de Cercetare în Construcții, Stockholm (1972-1973), la IENS Cauchan (1998), unde a susținut și un curs (1998), și la Universitatea Tehnion Haifa (curs, 1999).
Din anul 1970 este doctor inginer. Este conducator de doctorat, sub îndrumarea sa mai mulți studenți obținând titlul științific de doctor inginer.
În paralel cu obligațiile didactice, a desfășurat și o intensă activitate de proiectare și verificare, având 185 de proiecte concepute și peste 75 de expertize tehnice.
De menționat cele 10 invenții brevetate ale profesorului Corneliu Bob (coautor) și anume: Ancoraje din mortar de ciment de mare rezistență pentru elemente de beton precomprimat; Compoziția aditivă superplastifiantă pentru betoane și procedeu de obținere a acesteia; Compoziție de beton; Îmbrăcăminte de beton de ciment pentru cale de poduri și procedeu de realizare a acesteia; Compoziție beton; Dispozitiv pentru taierea în fibre a sârmelor de oțel; Procedeu pentru măsurarea rotirilor; Un material local pentru executarea zidăriilor; Procedeu de realizare a nodurilor rigide la structurile prefabricate din beton.
De de remarcat este și faptul că a obținut Premiul Aurel Vlaicu al Academiei Române în anul 1981 pentru cartea „Noi tipuri de betoane speciale” și a fost declarat „conferențiar universitar evidențiat” în anul 1988.
Pentru prolifica sa activitate a fost ales membru IABSE (International Association for Bridge and Structural Engineering) în Comitetul permanent și în Comisia 8; membru E-Core-ECCREDI (Consiliul European pentru Cercetare în Construcții); membru în Comisia „Știința materialelor” a Academiei Romane – secretar Filiala Timișoara; membru în colectivul editorial al revistei SED (Structural Eng. Documents), editată de IABSE (Zürich).
Profesorul Corneliu Bob a fost membru al boardului editorial al IABSE Bulletin timp de 8 ani.
Căutare
Postări recente
- Workshop Digi Skills 2024
- FormPract - Proiect Stagii de practică
- Competiția deschisă - Știința în Școli
- Seminar tehnico-științific: „Dincolo de arhitectura von Neumann – limitări și perspective în procesarea imaginii în timp real”
- Invitație Kakehashi - UPT Nippon Autumn Fest