Vernisaj Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele

Joi, 11 mai 2023,  postat de Ronkov Lucian

Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului organizează vineri, 12 mai 2023, ora 18:00, în Mansarda B2 a Bastionului Theresia al Muzeului Național al Banatului, vernisajul expoziției Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele.

În cadrul expoziției care va fi deschisă 12 mai – 23 august 2023 vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Banatului, care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor 5 cartiere din Timișoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii). Aceasta cuprinde o selecție importantă de cărți poștale, fotografii, sigilii și diplome de breaslă.
Prin acest eveniment organizatorii propun publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, reunind într-o singură expoziție toate expozițiile anterioare cu viața cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă.

Viața cartierului Giroc din Timișoara este ilustrată complex într-o metaforă a oglindirii lumii reale prin arta contemporană, a unui jurnal de familie realizate de dr. Sorina Jecza Ianovici și introspecție asupra industrializării comuniste și Revoluției din 1989, prin selecții furnizate de Muzeul Revoluției din 1989, imagini realizate de Constantin Duma. Simțul Gustativ va fi prezent prin experimente chimice de reproducere a gustului, de transpunere în lumea materială a gustului cafelei, ciocolatei și vinului, gusturile alese pentru anul 2023.

Detalii se pot urmări online și în acest eveniment  Facebook https://www.facebook.com/events/603496078411434

Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

ALTE ANUNȚURI, EVENIMENT

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive