Prof. univ. dr. ing. Ioan VIDA-SIMITI, Doctor Honoris Causa al UPT

Joi, 6 aprilie 2023,  postat de Roxana Sirbu

Joi, 6 aprilie 2023, începând cu orele 14:00, are loc ceremonia decernării titlului academic de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica Timișoara, domnului Prof. univ. dr. ing. Ioan VIDA-SIMITI, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Ceremonia se va desfășura în sala Mare a Senatului Universității Politehnica Timișoara din Piața Victoriei nr. 2.

Profesorul universitar doctor inginer Ioan-Vida Simiti este un specialist apreciat în domeniul științei și ingineriei materialelor, cu precădere în metalurgia pulberilor, precum și în domeniul asigurării calității în educație fiind o personalitate cunoscută și recunoscută în Romania  pentru contribuțiile aduse in aceste domenii.
Prof. Ioan Vida-Simiti  s-a născut în 6 iulie 1949, în localitatea Pomi, jud. Satu-Mare. A absolvit Liceul/Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Satu-Mare. În perioada 1967 – 1972 a urmat cursurile universitare la Institutul Politehnic din Timișoara (astăzi Universitatea Politehnica Timișoara) în specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini. După absolvire până în anul 1980 a lucrat la Întreprinderea UNIO Satu-Mare. Între 1980-1982 este cercetător în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Din 1982 devine asistent universitar.
A obținut titlul de doctor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în anul 1985 în specialitatea „Știința şi Ingineria Materialelor” sub conducerea prof. dr. ing. Attila Palfalvi cu teza intitulată: „Contribuții la elaborarea tehnologiei de obținere și studiul proprietăților tablelor poroase subțiri din pulberi metalice”.
În 1990 ocupă poziția de Șef lucrări iar apoi între 1990 – 1995 cea de conferențiar și începând cu 1995 devine profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (din 2014-profesor asociat).
În perioada 2004 – 2014 a fost Decanul al Facultății de Știința şi Ingineria Materialelor/Ingineria Materialelor și a Mediului, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca fiind în același timp membru în Consiliul de Administrație al Universității Tehnice și membru în Senatul Universității Tehnice din Cluj – Napoca.
În activitatea sa didactică profesorul Ioan Vida Simiti a susținut cursuri la discipline precum Ingineria fabricației (licență), Tehnologia materialelor (licență), Materiale compozite (licență), Metalurgia pulberilor (licență), Metode de separare a poluanților (licență), Materiale şi tehnologii ecologice (master) Materiale poroase (master), Proprietăți tehnologice în metalurgia pulberilor (master).
De-a lungul carierei în cercetare a abordat mai multe domenii dintre care merită a fi menționate: procesarea materialelor, metalurgia pulberilor, materiale compozite.
Între Universitatea Politehnica Timișoara, și profesorul Ioan Vida Simiti există o colaborare de lungă durată atât în domeniul educațional cât și în domeniul cercetării.  Dintre colaborările în domeniul cercetării se amintesc parteneriatul la proiecte de cercetare din Planul Național de Cercetare- Dezvoltare-Inovare (dominia sa fiind esponsabil din partea UTCN) în domeniul materialelor noi și avansate.
Rod al cercetărilor desfășurate în comun se menționează articolele și lucrările științifice publicate în reviste de specialitate și comunicate la manifestări științifice în calitate de autor/coautor cu prof. Viorel-Aurel Șerban, prof. Mircea Nicoară, conf. Cosmin Codrean, conf. Valentin Seiculescu (12lucrări).

Mai multe informații despre domnul profesor Ioan Vida-Simiti pot fi obținute din Broșura de DHC publicată aici.

SENAT

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive