Cartierul Iosefin, sub reflector! Spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată
Luni, 1 august 2022, postat de Ronkov Lucian
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de e-Learning și Centrul Multimedia, împreună cu Teatrul studențesc Thespis și Muzeul Național al Banatului, invite pe toți cei interesați marți, 2 august 2022, de la ora 21:00 în Piața Mocioni din Cartierul Iosefin, la un spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată - Cartierul Iosefin, sub reflector!
Acest spectacol face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara 2022, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, realizat în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului.
Spectacolul de teatru este influențat de utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de echipa proiectului Spotlight Heritage Timișoara, de la Universitatea Politehnica Timișoara, și va pune în evidență patrimoniul cultural din cartierul Iosefin, unde prezentul se va întâlni cu trecutul, într-o manieră atractivă, artistică, dinamică.
Adaptarea dramatică și regia spectacolului este realizată după romanul Valeria dr. Pintea. Un roman familial (autoare: Liana Maria Gomboșiu), Editura Marineasa, Timișoara, 2013, de către Mădălina Ghițescu-Petre – actriță la Teatrul Merlin, regizor asociat la Teatrul Thespis, producția teatrală fiind realizată de Ionel Mărginean – șef lucrări Facultatea de Construcții, și Maria Dombrov, responsabil artistic în proiectele Asociației Culturale Diogene – asistență regie și scenografie, muzica live asigurată de Alexandru Cătălin Timiș , actorii fiind studenți ai Universității Politehnica Timișoara, Valeria – Eliza Cheșa (studentă facultatea de Arhitectură), Tânărul – Cristian Petruș (student doctorand Facultatea de Construcții).
Despre proiectul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara/Spotlight Heritage Timișoara
Interpretările artistice și filmele obținute vor fi încărcate pe site-ul web al Spotlight Heritage Timisoara: https://spotlight-timisoara.eu/, respectiv distribuite și promovate prin intermediul tehnologiilor digitale, accesibile oricăror audiențe.
Platforma Spotlight Heritage Timisoara însumează povești din trecut, structurate ca Repere, Secvențe, Comunitate, având ca obiectiv principal atragerea timișorenilor și a vizitatorilor în această lume în care istoria și patrimoniul sunt actualizate și prezentate prin intermediul tehnologiilor digitale, inclusiv o aplicație mobilă cu realitate augmentată, modalități mai accesibile și mai atractive de a contribui la promovarea valorilor culturale, la conștientizarea cetățenilor, la educarea tinerelor generații, ca păstrători ai acestei moșteniri.
Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.
Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv
Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV
Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:
Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
Twitter: @spotlight_TM21
Instagram: @spotlight_tm
Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit în anul 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara, înființată la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal. Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13500 studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 cadre.
Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric – Castelul Huniade. Sediul temporar al Muzeului Național al Banatului pentru organizarea de expoziții temporare și evenimente culturale este bastionul Theresia, din strada Martin Luther nr. 4.
Teatrul Studențesc Thespis se constituie într-o puternică alternativă la formele de teatru convenţionale. Mai mult decât doar teatru, devenind chiar o casă, o familie neobişnuit de numeroasă, Thespis-ul oferă odraslelor sale diverse puncte de tangenţă cu fenomenul teatral, spectacular şi cultural în genere, posibilitatea de a se exprima liber, tinereşte şi, mai presus de toate, omeneşte.
Căutare
Postări recente
- Workshop Digi Skills 2024
- FormPract - Proiect Stagii de practică
- Competiția deschisă - Știința în Școli
- Seminar tehnico-științific: „Dincolo de arhitectura von Neumann – limitări și perspective în procesarea imaginii în timp real”
- Invitație Kakehashi - UPT Nippon Autumn Fest