Workshop-ul FREEDAM+, un proiect de diseminare a unei soluții inovative pentru creșterea rezistenței seismice a clădirilor

Vineri, 10 iunie 2022,  postat de Ronkov Lucian

Datorită prestigiului de care se bucură pe plan național și internațional, Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara a fost inclusă, alături de alte 12 universități europene de renume, sub egida Convenției Europene de Construcții Metalice, într-un proiect de diseminare a unei soluții inovative ce are drept scop creșterea rezistenței clădirilor la evenimente seismice.

Proiectul de cercetare RFCS FREEDAM (“FREE from DAMage steel connections”) a dezvoltat o soluție inovativă de îmbinare grindă-stâlp, capabilă să reziste la evenimente seismice majore fără a suferi avarii structurale semnificative. În cadrul proiectului a fost investigată problema siguranței clădirilor la acțiunea seismică, în contextul sustenabilității acestora. Îmbinările grindă-stâlp echipate cu amortizoare cu frecare, dezvoltate în cadrul proiectului de cercetare FREEDAM constituie un instrument eficient de reducere a degradării componentelor structurale prin utilizarea unor dispozitive de amortizare pentru disiparea energiei seismice, care pot fi înlocuite după unul sau mai multe cutremure, la costuri reduse. Materialele de diseminare sunt disponibile pe pagina proiectului și pe canalul de YouTube.

Workshop-ul FREEDAM+ prezintă principalele rezultate ale unei ample campanii experimentale efectuată pe amortizoare cu frecare, suportul tehnic, recomandările de proiectare, manualul de proiectare și exemple de calcul, elaborate în cadrul proiectului de diseminare FREEDAM+ prin efortul comun a 14 parteneri europeni. Workshop-ul se va desfășura în format hibrid.

Evenimentul va avea loc în data de 16 iunie 2022, ora 9:30, la Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Construcții, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, strada Ioan Curea nr. 1, Amfiteatrul M1, iar acesta poate fi urmărit și online prin intermediul platformei ZOOM. Participarea la workshop-ul FREEDAM+ este gratuită, dar necesită înregistrarea, prin completarea formularului de participare. Linkul pentru participarea online va fi disponibil doar persoanelor înregistrate.

ALTE ANUNȚURI, CERCETARE - COOPERARE, EVENIMENT

Căutare

Anunțuri recente

Categorii

Arhive