O istorie a traducerilor în limba română

Vineri, 29 octombrie 2021,  postat de Ronkov Lucian

Editura Academiei Române publică volumul O istorie a traducerilor în limba română, secolul XX, parte a  proiectului de cercetare si editorial „O istorie a traducerilor în limba română – secolele XVI-XX  (ITLR)”, coordonat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„O istorie a traducerilor în limba română – secolele XVI-XX (ITLR)” are ca obiectiv studierea traducerii ca parte integrantă a patrimoniului cultural și intelectual, și analiza dimensiunii sale dialogice și interculturale de conectare la patrimoniul universal. Cercetarea ITLR vizează traducerile  în limba română elaborate și publicate în toate provinciile istorice românești sau în alte spații culturale românofone.

O  istorie a traducerilor în limba română înseamnă o istorie a contextelor (social, geo-politic, istoric, cultural, diplomatic etc.) în care ele au fost elaborate; o istorie a traducătorilor și ideilor lor despre actul traductiv; o istorie a literaturii române și a genurilor și sub-genurilor prin care ea a evoluat de la o epocă la alta; o istorie a evoluției limbii literare, a limbii științelor, a culturii și civilizației de limbă română; o istorie a mentalităților în continuă evoluție, a circulației ideilor, a dezvoltării vieții intelectuale.

Este o cercetare deosebit de complexă (9-10 ani), de mare amploare (4-5 volume), structurată conform următorului calendar estimativ: Secolul XX – perioada de elaborare  2019-2022; Secolul  XIX - perioada de elaborare 2022-2025; Secolul XVIII - perioada de elaborare  2023-2026; Secolele XVI – XVII - perioada de elaborare  2026-2029.

O istorie a traducerilor în limba română, secolul XX, este primul volum publicat în cadrul seriei, însumează 1.500 de pagini, conține contribuții de la aproximativ 100 de autori români din țară și străinătate, și este coordonat de profesorii Muguraș Constantinescu, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, Titela Vîlceanu, Universitatea din Craiova, și Daniel Dejica, Universitatea Politehnica Timișoara.

ALTE ANUNȚURI, CERCETARE - COOPERARE, EVENIMENT

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive