Proiect de peste 7 milioane de lei, implementat de UPT

Joi, 10 decembrie 2020,  postat de Ronkov Lucian

În cadrul implementării proiectului EEA-0502-CTR 2/2019 „Proiectarea combinatorială a unor pelicule inovative pentru plăcile bipolare ale electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni-acronim: Code-PEM” – finanţat în cadrul competiţiei 2018 pentru „Proiecte Colaborative de Cercetare”, asociată Mecanismului Financiar SEE (Granturi EEA), 2014-2021, încheiat între statele donatoare Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi Guvernul României – Universitatea Politehnica Timișoara a achiziționat un echipament pentru depunerea filmelor subțiri prin pulverizare magnetron.

Echipamentul va fi folosit la explorarea unor cupluri de materiale, pe baza generării și caracterizării unor biblioteci compoziționale, care să permită optimizarea principalului component – placă bipolară a electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni.

De dotare vor beneficia și studenții din departamentele de Ingineria Materialelor și a Fabricației, respectiv Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Anorganici și a Mediului din Universitatatea Politehnica Timișoara, astfel încât să își lărgească spectrul de competențe în vederea inserției într-o piață europeană a muncii.

Valoarea totală a proiectului este de 7.104.509,02 lei, din care 85% reprezintă contribuția EEA iar 15% reprezintă contribuția de la bugetul de stat. Autoritatea contractantă este Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în calitate de Operator Program „Cercetare”.

Pe baza experienței complementare, proiectul integrează într-un parteneriat interdisciplinar grupuri de cercetare din România și Norvegia, prin Universitatea Politehnica Timișoara – în calitate de coordonator și SINTEF Industries. Informații suplimentare cu privire la Proiectul Code-PEM se pot obține accesand pagina de web a proiectului la adresa: https://www.sintef.no/projectweb/codepem/

ALTE ANUNȚURI, CERCETARE - COOPERARE, EVENIMENT

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive