Conferința internațională SpeD-2019, la UPT

Miercuri, 9 octombrie 2019,  postat de Ronkov Lucian

Vreți să aflați cele mai interesante și noi cercetări în tehnologiile de actualitate în recunoașterea vorbirii și a dialogului om-calculator care guvernează asistenții digitali (ca și Siri, Alexa, Home)? Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de Cercetări în Multimedia, alături de Universitatea Politehnica din București, Institutul pentru Știința Calculatoarelor al Academiei Române, Filiala Iași, și Institutul de Cercetări în Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu“ al Academiei române, Filiala București, organizează, în perioada 10 – 12 octombrie 2019, cea de-a X-a conferință internațională Speech Technology and Human-Computer Dialogue – SpeD 2019. Deschiderea festivă va avea loc joi, 10 octombrie 2019, la ora 9:00, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara.

Conferința SPED 2019 este un eveniment în calendarul Politehnica 100 – primul veac de învățământ universitar în Timișoara. La conferință sunt așteptați în jur de 60 participanți din mai multe țări. Vor fi organizate sesiuni paralele și workshop-uri dedicate, între 9:00 și 18:30 în Centrul de Conferințe UPT, pe subiecte de actualitate în recunoașterea vorbirii și a dialogului om-calculator, a tehnologiilor de asistență digitale prin comenzi vocale, tehnologiilor de traducere automate, a tehnologiilor asistive pentru persoane cu dizabilități.

Conferința SpeD 2019 are parte de vorbitori de marcă, keynote speakers fiind următorii:

Prof. Laurent Besacier (Univ. Avignon, Franța) a susținut teza de doctorat în informatică în 1998 pe tema „Un model paralel pentru recunoașterea automată a vorbitorilor”. Din 1999 este profesor asociat (profesor complet din 2009) în informatică la Universitatea Grenoble Alpes. Din septembrie 2005 până în octombrie 2006, a fost cercetător invitat la IBM Watson Research Center (NY, SUA), care lucrează la traducerea de tip Speech to Speech. Interesele sale de cercetare sunt legate în principal de recunoașterea multilingvă a vorbirii și traducerea automată. Laurent Besacier a publicat peste 150 de lucrări în conferințe și reviste legate de procesarea vorbirii și a limbajului. A fost implicat în mai multe proiecte naționale și internaționale, precum și în mai multe campanii de evaluare. Din octombrie 2012, Laurent Besacier este membru junior al „Institut Universitaire de France” cu un proiect intitulat „De la prelucrarea limbilor subacutice până la traducerea automată: o abordare ecologică”.

Academician Prof. Dan Tufiș este profesor de lingvistică computațională și director al Institutului de Inteligență Artificială din București (din 2002). Contribuțiile sale în NLP (morfologie paradigmatică, etichetare POS, WSD, QA, MT, alinierea cuvintelor, wordnet etc.), sunt în mare măsură recunoscute și au fost publicate în peste 300 de lucrări științifice. Dan Tufiș a coordonat mai multe proiecte naționale și internaționale legate de resurse și tehnologie pentru limba română. Este membru în 9 comisii editoriale ale revistelor internaționale și este sau a fost în comisiile de program pentru mai mult de 100 de conferințe internaționale.

Prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu este profesor la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a Universității Politehnica Timișoara. A primit diploma de doctor în Inginerie Electronică și Telecomunicații de la Universitatea Politehnica Timișoara în anul 1997. Cele mai recente interese de cercetare ale sale sunt în domeniile e-learning, multimedia, tehnologii web, date deschise și orașe inteligente. Este Președintele Senatului Universității Politehnice și director al Centrului de Cercetare Multimedia. A publicat 12 cărți și peste 100 de lucrări în jurnale sau prezentate la diferite conferințe internaționale. A fost implicat în 28 de proiecte de cercetare sau de cooperare internațională. În prezent, prof. Vasiu acționează în calitate de Președinte al Asociației Internaționale pentru e-Științe (IAFeS), care promovează la nivel internațional utilizarea TIC în știință și tehnologie.

Dr. Géza Németh este profesor asociat cu abilitare și șeful Laboratorului de tehnologie a vorbirii și interacțiunilor inteligente din Departamentul de Telecomunicații și Informatică Media al Universității de Tehnologie și Economie din Budapesta (BME TMIT SmartLab). El a condus mai multe proiecte de cercetare și dezvoltare ca un pionier al tehnologiei de vorbire și a platformelor inteligente (telefon, TV, robot, ceas etc.) în Ungaria. Munca sa excepțională a fost onorată de mai multe premii, inclusiv Crucea de ofițeri a Ordinului de Merit al Republicii Maghiare în 2004. Are peste 170 de publicații științifice și patru brevete. În prezent, este un punct de contact național ungar pentru platforma europeană la cerere AI (proiectul AI4EU) și servește ca lider al grupului de lucru pentru relații internaționale al coaliției AI din Ungaria.

Mai multe informații pot fi obținute de pe site-ul conferinței: https://sped.pub.ro/

EVENIMENT

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive