UPT a reprezentat învățământul românesc în Parlamentul European

Marti, 26 iunie 2018,  postat de Raluca ILISIE

Decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi de la Universitatea Politehnica Timișoara, prof.ing.dr.ec. Marian Mocan, a fost reprezentantul învățământului superior românesc la conferința cu tema „Economie Durabilă în Europa”, organizată de europarlamentarul Maria Grapini, ce a renunit la Parlamentul European, la Bruxelles, europarlamentari, specialiști ai Uniunii Europene și reprezentanți ai mediului de afaceri din România.

Conferința a avut ca principal scop să clarifice ce poate să facă mai mult România acasă, pentru dezvoltarea economică și pentru o economie sustenabilă și ce ar putea să facă Comisia Europeană mai echitabil pentru toate statele membre. „A rezultat de aici că mai este de lucru pentru a fi o cheltuire a banilor europeni în mod echitabil și mai ales pentru scopul principal din tratat și anume coeziunea socială, diminuarea disparităților regionale. Propunerea mea concretă fost legată de fondul strategic de investiție, care după părerea mea nu are criterii corecte: primul sosit, primul servit nu este un criteriu atunci când vrei să faci investiții strategice. Criteriul este să duci banii acolo unde este nevoie”, a declarat Maria Grapini.

„Am muncit foarte tare pentru a obţine fonduri europene, pentru a avea o politică consistentă şi după anul 2021. România este printre ţările care au câştigat 8% faţă de alocarea din 2014 – 2020, alături de Bulgaria şi Grecia. Bătălia mea s-a încheiat, este în mâinile membrilor PE şi ai Consiliului. Dar ceea ce am încercat a fost să menţinem această politică de coeziune care a fost pentru foarte multe decenii şi sper că va rămâne în viitor una dintre principalele politici ale UE care să susţină statele, regiunile, oraşele în dezvoltarea lor economică şi socială”, a adăugat comisarul european Corina Crețu.

În cuvântul său, prof.dr.ing.ec. Marian Mocan a vorbit despre „Rolul ecoeficienței în contextul economic global”. Pornind de la date statistice care arată că în 2016, spre exemplu, în luna august au fost deja epuizate resursele aferente întregului an, acesta a atras atenția asupra diminuării resurselor la nivel planetar, asupra necesității adoptării unor politici sustenabile și a conștientizării populației privind utilizarea rațională a resurselor. De asemenea, decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi a vorbit și despre rolul învățământului în formarea specialiștilor în economie sustenabilă și ecoeficiență, subliniind faptul că la Universitatea Politehnica Timișoara ecoeficiența este studiată, ca materie, la nivelul ciclului de master.

EVENIMENT

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive