Prietenii lui Napoleon III, Marea Unire și fascinanta istorie a Sălii Senatului UPT

Marti, 8 mai 2018,  postat de Laura Mirică

În data de 11 mai, Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara va fi gazda conferinței cu tema „Napoleon al III-lea și România”, susținută de membri ai Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara și Fundația Politehnica. Tema conferinței este legată construcția României, a statului unitar, începând cu prima unire a principatelor române, în 1859.

Despre contextul istoric al realizării unirii și al creării statului unitar român, dar și despre rolul Franței în acest proces va vorbi Abel Douay, președinte al Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea și autor, alături de Gerard Hertault, al cărții „Napoleon al III-lea și România”, dar și Geo Lehene, inițiator al evenimentului, care va prezenta contextul prezenței misiunii generalului Berthelot în România. De asemenea, jurnalistul și publicistul Liviu Crişan, director al Editurii Balcanic din Timişoara, va vorbi despre „Acțiunea diplomatică a delegației României la Conferința de Pace de la Paris -1919”, cu un focus special asupra integrării Banatului la patria mamă.

Tot în cadrul evenimentului, profesorul Ivan Bogdanov, președintele Fundației Politehnica, va prezenta fascinanta istorie a Sălii Senatului Universității Politehnica Timișoara, ocazie cu care va fi dezvelită și o placă aniversară.

Manifestarea se înscrie în seria celor dedicate centenarului Universității Politehnica Timișoara, centenarului României, dar și Anului European al Patrimoniului Cultural.

EVENIMENT

Căutare

Anunțuri recente

Categorii

Arhive