Comisia Europeană a lansat U-Multirank – o nouă clasificare a universităților

Vineri, 16 mai 2014,  postat de Laura Mirică

O nouă clasificare a universităților la nivel global, înființată cu 2 milioane € finanțare din partea Uniunii Europene, a fost lansată pe 13 mai: U-Multirank, care evaluează performanța a mai mult de 850 de instituții de învățământ superior din întreaga lume pe o gamă mult mai largă de factori decât clasamentele internaționale existente. Ideea este de a evita clasamente simpliste, care pot duce la comparații înșelătoare între instituțiile de diferite tipuri sau maschează diferențe semnificative de calitate între cursurile de la aceeași universitate. Utilizatorii individuali vor fi capabili să îşi construiască un clasament personalizat, în funcție de nevoile lor specifice. Acest lucru le va permite să obțină informații cu privire la universități sau anumite discipline care îi interesează cel mai mult și să aleagă criteriile în funcție de propriile preferințe.

În timp ce clasamentele internaționale tradiționale tind să se concentreze asupra excelenței în cercetare și neglijează alţi factori, U – Multirank se va baza în evaluările sale pe cinci domenii-cheie:
- performanță în cercetare
- calitatea predării și învățării
- orientare internațională
- succes în transferul de cunoștințe (parteneriate cu mediul de afaceri și start-up-uri)
- implicare regională.
Noul clasament ia în considerare și feedback-ul de la 60 000 de studenti de la universitatile participante.
U-Multirank evaluează performanța de ansamblu a universităților, dar le clasează şi în domenii academice selectate: în 2014 domeniile sunt: studii de afaceri, inginerie electrică, inginerie mecanică și fizică; în 2015, vor fi adăugate psihologie, informatică și medicină. Universitățile sunt evaluate după aprox. 30 de indicatori și incluse în cinci grupe de performanță, de la “A” (foarte bun), până la “E” (slab).

ALTE ANUNȚURI

  •  
  •  

Căutare

Postări recente

Categorii

Arhive